Plan een afspraak
Intentieverklaring MRA: meer thuiswerken blijft de norm. Wie wel reist, kiest rustige tijden, vooral buiten de spits.
24.09.2020

Wij zetten in op meer thuiswerken

Ruim 20 werkgevers met in totaal zo’n 38.780 medewerkers, waaronder de gemeente Amsterdam, provincie Noord Holland, Vervoerregio Amsterdam, onze initiatiefnemers Johan Cruijff ArenA, Breikers en natuurlijk ook ZO Bereikbaar, hebben op 24 september afspraken gemaakt over het spreiden van werktijden en vervoermiddelen tijdens en na COVID-19. Ook NS en vervoerbedrijven in de regio zijn betrokken. Meer thuiswerken blijft de norm. Wie wel reist, kiest rustige tijden, vooral buiten de spits.  Vervoermiddelen worden afgewisseld bij grotere afstanden: OV, (elektrische) fiets of (deel)auto. Dat leidt tot een betere bereikbaarheid, minder files of vertragingen en schonere lucht.

“Ik ben erg blij met de ondertekening door zoveel aansprekende partijen. We hebben nu de kans om definitief anders te organiseren waar we werken en hoe en wanneer we de reis daarnaartoe maken. Veel mensen werken nu thuis en blijven dat in ieder geval een aantal dagen in de week doen. Die spreiding zorgt voor merkbaar minder drukte in de trein, bus en tram, op de weg en op de fietspaden. De hyperspits gaat zo meer en meer tot het verleden behoren,” aldus Sharon Dijksma, die als voorzitter Vervoerregio Amsterdam, Amsterdams wethouder verkeer en vervoer en deelnemer Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij de ondertekening betrokken is.

Werkgevers pakken door met thuiswerken
Er zijn nu 23 deelnemende werkgevers gestart. Daar werken zo’n 38.780 mensen. De meeste werkenden willen ook na de coronacrisis één tot drie dagen per week thuis blijven werken. Het is dus zaak dat werkgevers thuiswerken zorgvuldig invoeren en werknemers helpen bij het spreiden van werktijden en vervoermiddelen. Want 10 tot 15 procent meer thuiswerken scheelt 85.000 tot 170.000 reizen per dag in de metropoolregio Amsterdam, waarbij de piekbelasting op de spits fors afneemt. De samenwerkende partijen roepen daarom ook andere bedrijven op hun mobiliteitsbeleid te vernieuwen en helpen hen daarbij. Voor meer informatie: www.breikers.nl

Word supporter en teken ook de intentieverklaring
ZO Bereikbaar biedt advies en helpt werkgevers in Amsterdam Zuidoost met een aangepast mobiliteitsbeleid, een beleid waar andere manieren van reizen gestimuleerd worden. Doe ook mee! Word supporter van ZO Bereikbaar: wij helpen je kosteloos met advies op maat, onder andere over thuiswerken.  Je vindt ons aanbod hier.