Plan een afspraak
04.10.2022

Prinsjesdag 2022: Wat betekent het voor duurzame bedrijfsmobiliteit?

Op dinsdag 20 september 2022 was het Prinsjesdag, de belangrijke dag waarop Koning Willem Alexander de Troonrede uitsprak in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen voor het komende jaar van de regering. We zetten in dit artikel uiteen wat deze plannen betekenen voor duurzame bedrijfsmobiliteit.

 

Verhoging reiskostenvergoeding

Tot nu toe is de reiskostenvergoeding per zakelijke kilometer € 0,19. Volgens de nieuwe plannen gaat de reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 naar € 0,21 per zakelijke kilometer en wordt dit bedrag het jaar erop nog hoger: € 0,22 per kilometer. De verhoging van de vrijstelling werkt niet alleen door naar de reiskostenregeling voor werknemers, maar als ZZP’er mag je volgend jaar ook € 0,21 per zakelijke kilometer aftrekken van jouw winst, als je met privé vervoer reist.

 

Thuiswerkvergoeding

Steeds meer werkgevers kiezen voor hybride werken. Per 2023 mogen bedrijven hun werknemers een vergoeding van € 2,13 per dag geven zodat de werknemers gezond en vitaal kunnen thuiswerken. Hierover hoeven werkgevers geen loonbelasting te betalen. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mogen bedrijven hen € 2,13 belastingvrij geven.

 

BPM-berekening bestelauto’s op basis van CO2-uitstoot

Per 1 januari 2025 betaal je BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto, in plaats van betalen op basis van de netto-catalogusprijs. Bij een elektrische bestelauto merk je dit verschil dus niet, maar bij een gewone bestelauto betaal je € 66,91 per gram CO2-uitstoot.

 

Verhoging motorrijtuigenbelasting bestelauto

Daarnaast gaat per 2025 de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog met 10,1%. Per 2026 gaat deze belasting met nog eens 6,96% omhoog.

 

Verbetering wegen en woonwijken

Er wordt 900 miljoen euro vrijgemaakt om woonwijken beter bereikbaar te maken.

Denk hierbij aan het bouwen van buslijnen of rotondes en het verbreden van wegen. Daarnaast wordt er 4 miljard euro gestopt in het onderhoud aan wegen, spoor, vaarwegen en waterkeringen.

 

Rapportage werkgebonden personenmobiliteit

Het Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit heeft ook veel invloed op werkgevers. Volgens de nu bekende informatie worden werkgevers met 100+ fte vanaf 1 juli 2023 verplicht om een jaarlijkse rapportage op te stellen van zakelijke kilometers en woon-werkverkeer van alle medewerkers, met de daarbij behorende CO2-uitstoot. Wil jij weten hoe je de CO2-uitstoot van jouw werknemers kunt verminderen? Maak dan een afspraak met onze mobiliteitsexpert voor vrijblijvend advies. Voor alle plannen van de Prinsjesdag 2022 kun je kijken op de website van de Rijksoverheid.