Plan een afspraak
Joana-Leah Munhá Freire
Pak nou de fiets, dan ben je niet afhankelijk van het OV en kom je niet te laat!
#zoreisik

Joana-Leah Munhá Freire

— Docent @ Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Ik woon in Watergraafsmeer en werk in de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ik kom altijd op de fiets, weer of geen weer. Ik fiets 18 minuten op een goede dag, met wind tegen kan het wel 30 minuten duren.

Er zijn heel veel andere manieren om te reizen. Er stopt een bus vlak voor mijn huis en die gaat direct rechtstreeks door naar mijn werk. Maar ik vind het heel fijn om met de fiets te gaan want dan ben je daar niet van afhankelijk. Mijn leerlingen die in de Bijlmer wonen nemen vaak de bus voor een paar haltes. Als de bus uitvalt, komen ze te laat. Ik wil dan ook mijn leerlingen motiveren “joh pak nou even de fiets in plaats van de bus voor die twee haltes.” Alles is namelijk bereikbaar via de fiets. Er zijn ontzettend goede fietspaden en het is hartstikke veilig. Dit vind ik belangrijk om ook aan mijn leerlingen te vertellen. Als ik soms op school aan kom met mijn mascara overal op mijn gezicht en mijn haar verwilderd als een verzopen kat dan word ik wel eens uitgelachen door die pubers. Dat is ook logisch.

Ik zou het trouwens wel mooi vinden als die regenpakken wel wat cooler zouden zijn, misschien omdat een gaaf merk ook regenpakken maakt zodat je geen sukkel bent als je aan komt fietsen met je regenpak. Sommige leerlingen hebben wel gefietst in de coronatijd, toen de bussen niet reden, maar nu stappen ze toch weer allemaal in de bus. Dit werd toen gecompenseerd door de Gemeente. Dit vind ik echt belangrijk want ik heb wel leerlingen die niet de middelen hebben om een fiets te kopen. Ik hoop dat de Gemeente hier steeds meer aan gaat doen en dit zichtbaar te maken. In de tussentijd blijf ik steeds mijn leerlingen motiveren om op de fiets te stappen. Helaas leeft fietsen niet in Zuidoost. Het is wel zonde, want fietsen is zo gezond. En je hebt een moment van reflectie en ontspannen voor en na je werk.

Via mijn werk zou ik een e-bike kunnen aanschaffen. Een e-bike vind ik niet nodig want dan heb ik het gevoel dat ik heel lui word. Laat mij maar lekker gewoon fietsen!