Plan een afspraak
03.04.2023

Geef je CO2-reductie een duwtje

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers met meer dan 100 medewerkers per werknemer bijhouden hoe ze van en naar hun werk reizen. Je moet dan als organisatie verantwoording afleggen over CO2 uitstoot, brandstof en kilometers. Het Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit maakt de CO2 discussie een stuk actueler. Hoe kun je daar het beste wat aan doen? 

Tip 1: Investeer in (elektrische) fietsen 
In de praktijk blijkt dat medewerkers met een (elektrische) fiets van de zaak vaker de auto laten staan. Dat betekent minder kilometers met de auto, minder CO2 en minder files. Met de fiets ben je ook minder gevoelig voor stakingen in het openbaar vervoer.

 

Tip 2: Maak thuiswerken makkelijker
Sinds de coronacrisis zijn veel medewerkers gehecht geraakt aan hun thuiswerkmomenten. Voor sommige werkgevers was het misschien even wennen maar de praktijk laat zien dat een goede thuiswerkregeling reistijd en CO2 scheelt.  

 

Tip 3: Stimuleer flexibel vervoer gebruik
Mensen zijn gewoontedieren. Maar is iedere dag waarop je naar je werk gaat automatisch een auto-dag? Maak het aantrekkelijk voor medewerkers om ook te flexen als het gaat om woon-werk verkeer. Met een makkelijk passysteem of een knallende introductie actie. 

 

Tip 4: Speel in op de leefstijl van medewerkers 
Voor de een is gezelligheid op het werk belangrijk. Voor de ander vrijheid of onderscheid. Maak duidelijk dat flexibel werken en reizen heel goed kan passen bij je leefstijl. Als eigenzinnig onderweg zijn een statussymbool wordt en spaar je spelenderwijs CO2. 

Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld
Anders gaan werken en reizen is een leerproces. Veel mensen leren door voorbeelden te volgen. Zoals dat van hun leidinggevende. Zet zelf de verandering in die je in je medewerkers wilt zien en laat zien hoe makkelijk en praktisch andere manieren van werken en reizen zijn.

Maak er werk van
Geïnspireerd geraakt en heb je dat zetje in de rug nodig om er écht werk van te maken? Of wil je simpelweg meer tips? Neem contact op met onze mobiliteitsexpert Daan ([email protected]) of Marc ([email protected]). Zij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie.