Plan een afspraak
22.05.2023

Doorbreken van oude gewoontes: werknemers stimuleren om de fiets te pakken

Het voorjaar is begonnen! Dit betekent ook dat het fietsseizoen van start gaat. Op 25 mei is het fiets-naar-je-werk-dag. Hoe komen jouw werknemers naar kantoor? Houd de komende tijd onze website in de gaten om tips, tricks en inspiratie op te doen over mobiliteit en de voordelen van het fietsen naar werk.

Je werknemers stimuleren om vaker de fiets te pakken staat gelijk aan gedragsverandering. Tanja stelt dat mensen bekend gedrag niet graag loslaten, wetende dat het gedrag niet goed voor je is. Men houdt vast aan dit gedrag. In dit artikel vind je tips van gedragsdeskundige Tanja van Kooten.

Tip 1: Zoek een positieve werkwijze 

Bij gedragsverandering is een positieve werkwijze van belang. Tanja zegt hierover dat je de grootste kans op succes hebt om gedrag te veranderen, wanneer je mensen op weg helpt. Hierbij is goede en duidelijke informatie over andere manier van reizen van betekenis. Op deze manier vergroot je de kennis van mensen, of hun motivatie. Een negatieve benadering wordt niet aangeraden. Dit kan zelfs verzet oproepen. Benadruk de positieve kanten aan het fietsen naar werk (gezondheid, verminderde CO2-uitstoot) en maak dit concreet voor je werknemers.

Tip 2: Houd rekening met de omgeving 

Het is van belang om rekening te houden met de fysieke omgeving (waar je bedrijf ligt) als de sociale omgeving (welke collega’s zijn er en hoe werken/reizen zij). Hierdoor krijg je een breder beeld van welk gedrag je precies wilt veranderen en waarom. Waar wonen je werknemers? Kunnen ze met de fiets naar werk komen?

Tip 3: Kijk naar je huidige beleid 

Hoe ziet het beleid er nu uit? Welke afspraken en regelingen zijn er? Een derde element dat een rol speelt als het gaat om gedrag zijn de voorzieningen. Denk aan beschikbare deelmobiliteit of het aantal fietsenstallingen.

Tip 4: Zoom in op de mens (de gouden tip!)  
Dit is een belangrijk puzzelstukje dat vaak wordt vergeten of onvoldoende wordt belicht. Je zoomt dan echt in op wie de persoon is en kijkt welke psychologische factoren een rol spelen. Het is namelijk moeilijk om gedrag te veranderen om dat wij ‘creatures of habit’ zijn. Mobiliteitsgedrag (en dus ook fietsgedrag) is iets waar je niet dagelijks actief over nadenkt. Het merendeel van onze keuzes wordt onbewust gemaakt. Nieuw gedrag aanleren zorgt ervoor dat je hersenen moeten werken waardoor je aan het einde van de dag moe bent. Als je gewoontegedrag rondom fietsen wilt veranderen, moet je rekening houden met het bewuste en de onbewuste component van gedrag. Alleen dan kan je ongewenst gedrag veranderen in gewenst gedrag.

Tip 5: Gebruik de gelegenheid om gedrag te veranderen 
Wanneer er een ingrijpende verandering plaatsvindt, is dat een goed moment om gedrag te veranderen. Omdat dan ons gewoontegedrag wordt doorbroken. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of het starten van een nieuwe baan. Allebei momenten waarbij je bewustzijn even geprikkeld wordt met nieuwe ideeën en routes. Het zijn gebeurtenissen die zo ingrijpend zijn, dat gewoonten en zekerheden even verdwijnen. Op zo’n moment kun je dus heel goed inspelen op nieuw gedrag, zodat dit gewenste gedrag het nieuwe gewoontegedrag wordt.

Wil jij je werknemers na het lezen van dit artikel ook stimuleren om vaker de fiets te pakken? Wij helpen je hier graag bij. Neem contact op met onze mobiliteitsexpert Daan ([email protected]) of Marc ([email protected]). Zij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie.