Plan een afspraak
ZO Bereikbaar geeft concreet en kosteloos advies voor duurzame mobiliteit en ondersteunt met praktische oplossingen
05.12.2022

3 trends in mobiliteit om als werkgever rekening mee te houden

Zakelijke mobiliteit is de afgelopen jaren enorm veranderd. Zo heeft de Covid pandemie grote impact gehad op de manier waarop we werken en ons verplaatsen en zijn er veel duurzame en slimme oplossingen op de markt gekomen.

Marc van der Seijs is mobiliteitsexpert bij ZO Bereikbaar én trendanalist op het gebied van zakelijke mobiliteit. Hij laat mobiliteit, ruimte en infrastructuur aansluiten op de huidige maatschappelijke en technische veranderingen. We vroegen hem om de top 3 trends in (zakelijke) mobiliteit waar je als werkgever in 2023 rekening mee moet houden.

 

Trend 1: Registratie van woon-werk en zakelijke kilometers

Heb je meer dan 100 werknemers in dienst? Dan moet je vanaf 1 juli 2023 zakelijke kilometers voor jouw werknemers gaan bijhouden en rapporteren. Dit is een verplichte maatregel waarop wordt gehandhaafd en heeft als doel om de CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit terug te dringen. Meer weten over deze maatregel en hoe ZO Bereikbaar je daarbij kan helpen? Lees het nieuwsbericht ‘Ben jij al klaar voor de rapportage CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit?’.

 

Trend 2: Toewijzingsbeleid van de leaseauto

Wanneer hebben medewerkers recht op een leaseauto? We zien steeds meer een verschuiving in het toewijzingsbeleid. Steeds minder arbeidsvoorwaardelijk, maar functioneel. Past het bij de aard van de functie of zelfs de individuele persoon? Het minimaal aantal afspraken per week of het aantal zakelijke kilometers per jaar wordt daarmee dus los gelaten.

Woon-werk verkeer ondergaat ook een verandering, mede door het hybride werken. Niet meer elke dag naar kantoor reizen biedt mogelijkheden voor andere opties in mobiliteit. ZO Bereikbaar biedt de mogelijkheid om direct inzicht te krijgen in het veranderpotentieel met de mobiliteitsscan.

 

Trend 3: Fossiele leaseauto legt het af tegen de elektrische variant

Twijfelen jouw medewerkers (of jij als werkgever) tussen een brandstof of elektrische auto? Deze keuze wordt steeds makkelijker, want de fossiele leaseauto wordt momenteel per maand namelijk een stuk duurder dan de elektrische variant. Een mooie stimulans om voor de duurzame optie te kiezen. Ook wordt de elektrische auto steeds fijner in gebruik, zo gaat het opladen van de auto steeds sneller (nu al 80% opgeladen in 10 minuten) en groeit de beschikbaarheid van laadpunten.

Bovendien heeft de overheid plannen om vanaf 2025 alle nieuwe zakelijke auto’s verplicht elektrisch te maken. Deze maatregel is nodig om de CO2-reductiedoelen te halen en draagt bij aan stikstofreductie. Dat zou betekenen dat medewerkers vanaf dan alleen nog een elektrische auto kunnen kiezen als nieuwe zakelijke leaseauto. Vanaf 2035 wordt het sowieso vanuit de EU verplicht om enkel nog uitstootvrije auto’s te verkopen. De leasemarkt loopt hierin voorop.

Op de website van Zo Werkt Het kun je veel tips en tricks vinden hoe je als organisatie kan overstappen op fossielvrij reizen en werken.

 

Hoe kun je als werkgever het best inspelen op deze trends?

Daar adviseert onze mobiliteitsexpert Marc van der Seijs je graag persoonlijk over. ZO Bereikbaar geeft concreet en kosteloos advies voor duurzame mobiliteit aan werkgevers in Amsterdam-Zuidoost. En ondersteunt je met praktische oplossingen.

Neem contact op via [email protected] of bel naar 06 36 32 48 49.